Tips voor beginners
Ken de regelgeving
Een drone is een populair 'speeltje' waar je ontzettend veel plezier aan kunt beleven. Niet alleen tijdens de vlucht, maar ook na de vlucht tijdens het bekijken van de geregistreerde videobeelden. Toch is een drone geen speelgoed. Een drone is een luchtvoertuig, waarbij je als piloot direct deelneemt aan het luchtverkeer. Zorg dat je op de hoogte bent van de regelgeving omtrent het vliegen met drones.
No Fly Zones
Naast beheersing van de regelgeving dient iedere bestuurder van een drone ook op de hoogte te zijn van de zogenaamde 'No Fly Zones'. Een No Fly Zone is een gebied waar een vliegverbod geldt. Nederland kent diverse gebieden waar nooit gevlogen mag worden. Vlieg dus nooit in een No Fly Zone!
Beheersing van een drone kost tijd
Verwacht niet dat je tijdens je eerste vlucht direct weg vliegt. Het beheersen van een drone kost tijd en die dient iedere dronepiloot te investeren voordat hij/zij verantwoordelijk het apparaat kan bedienen. Bestudeer voor de eerste vlucht goed hoe de bediening van je drone werkt. Verwacht tijdens je eerste vlucht geen spectaculaire opnames te maken. Tijdens je eerste vlucht dien je je enkel te focussen op de beheersing van het apparaat. Leer hoe je de drone gecontroleerd kunt laten vliegen. Besteed je eerste vluchten dus enkel om volledige controle over het apparaat te krijgen.
Ga naar een geschikt gebied
Het is verleidelijk om je drone bij aankoop maar meteen in je tuin uit te proberen, maar dit is absoluut één van de meest gemaakte beginnersfouten. Zeker tijdens de eerste vluchten is het zeer belangrijk om een uitgestrekt landschap zonder verkeer, bebouwing en bebossing te kiezen. Inspecteer het gebied aandachtig vooraf én tijdens je vlucht.
Vermijd crashes
Een niet-gecontroleerde landing wordt ook wel 'crash' genoemd. Probeer een crash altijd te vermijden, want een crash kan onherstelbare schade aan de drone en omgeving aanrichten. Besteed aandacht aan het volledig beheersen van je drone zodat je ook in onverwachte situaties kan anticiperen.
Kijk uit voor draaiende propellers
Niet alleen een crash kan veel schade aanrichten, ook de propellers zijn onderdelen die je niet moet onderschatten. Een propeller ziet er onschuldig uit, maar bevestigd aan een draaiende motor verandert het dunne stukje plastic in een venijnig wapen. Laat een draaiende motor altijd met rust en laat de motor uitdraaien tot alle propellers niet meer in beweging zijn.
Ben je verzekerd?
Een crash met een drone kan onherstelbare schade aanrichten. Niet alleen aan het apparaat zelf, maar - veel belangrijker nog - ook aan de omgeving en zelfs omstanders. Zorg dat je verzekerd bent voor schade die kan ontstaan tijdens een vlucht met een drone. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen dekken vluchten met een drone, maar het is raadzaam vooraf bij je verzekeraar te informeren naar de exacte polisvoorwaarden.
Laad alle accu's goed op
Om een drone te laten vliegen zijn minimaal twee voedingsbronnen nodig. Een accu om de drone te voeden en een andere accu om de afstandsbediening van energie te voorzien. Zorg voor iedere vlucht dat alle accu's volledig zijn opgeladen. Op deze manier geniet je van de langste vliegtijd en kom je nooit voor verrassingen te staan. Tijdens je vlucht dien je ook te weten wanneer één van de accu's bijna leeg is, zodat je op tijd kunt terugkeren om je drone veilig aan de grond te krijgen.
Verlies een accu die oplaadt nooit uit het oog
Drones worden gevoed door kleine, maar tegelijkertijd zeer krachtige accu's. Tijdens het opladen dient er altijd rekening te worden gehouden met mogelijk brandgevaar. Verlies een accu die oplaadt dus nooit uit het oog en laat deze zeker niet onbeheerd achter. Het opladen van een accu doe je dus niet als je het huis verlaat of gaat slapen.
Gebruik je verstand!
Het is een ongeschreven regel dat een dronepiloot zich altijd verantwoordelijk gedraagt en zijn volle verstand gebruikt. Kies daarom altijd voor de meest veilige optie bij onvoorziene situaties. Als je alle bovenstaande tips hebt gelezen dan wensen wij je een veilige vlucht toe!